Antibiootit ja probiootit – Mitä tehdä?

Lukuaika: 3-4 min
Antibiootit ja probiootit – Mitä tehdä?

Joskus antibioottien ottaminen on elintärkeää, ja silloin niitä tulee ehdottomasti ottaa. Useimmat ovat kuitenkin tietoisia, että antibiooteilla on myös negatiivinen vaikutus suoliston bakteerikantaan, koska se tappaa myös monia probioottisia ja hyvää tekeviä bakteereja. Tämä johtaa usein suolistoflooran epätasapainoon, jolla voi olla seurauksia, kuten sienien liikakasvua, Candidaa, IBS:ää tai muita ruoansulatuskanavan ongelmia. 

Suosittelemme probioottien päiväannoksen tilapäistä kaksinkertaistamista kahden viikon ajaksi ennen antibioottikuurin aloitusta ja sen aikana, sekä kolmesta neljään viikkoa antibioottikuurin loppumisen jälkeen. Sen jälkeen palataan suositeltuun päiväannokseen. 

Probiootit tulee ottaa ruokailun yhteydessä ja mahdollisimman myöhään antibioottien ottamisen jälkeen. Jos antibiootteja on otettava kolme kertaa päivässä ruokailun yhteydessä, suosittelemme, että probiootit otetaan yhdessä ylimääräisen tai kahden ylimääräisen välipalan kanssa päivän kuluessa, mahdollisimman kaukana niistä tilanteista, kun otetaan antibiootteja. 

On olemassa useita korkealaatuisia tutkimuksia (satunnaistettuja, placebo-kontrolloituja), jotka näyttävät, että antibioottikuurin aikana otettavat probiootit vähentävät negatiivisia sivuvaikutuksia ja ehkäisevät ruuansulatusjärjestelmän tulehduksia. Ei siis kannata odottaa probioottien ottamista antibioottikuurin loppumisen jälkeen, vaan aloittaa mieluiten ennen, mutta ehdottomasti itse antibioottikuurin aikana. 

Tutkimuksessa 135:lle antibiootteja saaneelle sairaalapotilaalle annettiin myös probiootteja (suolistobakteereja) tai lumelääkettä (tehottomia lumekapseleita). 34 %:lle tehottomia lumekapseleita saaneista kehittyi antibioottien aiheuttama ripuli, kun taas vain 12 %:lle probiootteja saaneista kehittyi ripuli. Tehottomia lumelääkekapseleita saaneista 17 % sai vakavan suolistopatogeenin Clostridium difficile aiheuttamaa ripulia, kun taas probiootteja saaneista kukaan ei saanut näitä oireita. Probiootit ovat siis erittäin tärkeitä, jos aiot ottaa, käytät tai olet käyttänyt antibiootteja. 

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme osoitteessa [email protected] saadaksesi ilmaisia ruokavalioneuvoja sekä muita ilmaisia itsehoitoneuvoja ja terveyskäytäntöjä erityyppisiin terveysongelmiin. Itsehoito-ohjeitamme ei tule käyttää minkään sairauden diagnosointiin, hoitoon tai parantamiseen. Itsehoito-ohjeemme ovat neuvoja ja vinkkejä itsehoitoon, jotka eivät korvaa tavanomaista lääketieteellistä hoitoa. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä.

Kirjailija

Kirjalähteet

Näytä lähdeviitteet

BMJ. 2007 Jul 14;335(7610):80. Epub 2007 Jun 29. Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial. Hickson M1, D'Souza AL, Muthu N, Rogers TR, Want S, Rajkumar C, Bulpitt CJ.

BMJ. 2002 Jun 8;324(7350):1361. Probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: meta-analysis. D'Souza AL1, Rajkumar C, Cooke J, Bulpitt CJ.

Aliment Pharmacol Ther. 2001 Feb;15(2):163-9. The effect of oral administration of Lactobacillus GG on antibiotic-associated gastrointestinal side-effects during Helicobacter pylori eradication therapy. Armuzzi A1, Cremonini F, Bartolozzi F, Canducci F, Candelli M, Ojetti V, Cammarota G, Anti M, De Lorenzo A, Pola P, Gasbarrini G, Gasbarrini A.

Aliment Pharmacol Ther. 2002 Aug;16(8):1461-7. Meta-analysis: the effect of probiotic administration on antibiotic-associated diarrhoea. Cremonini F1, Di Caro S, Nista EC, Bartolozzi F, Capelli G, Gasbarrini G, Gasbarrini A.

Lancet Infect Dis. 2006 Jun;6(6):374-82. Efficacy of probiotics in prevention of acute diarrhoea: a meta-analysis of masked, randomised, placebo-controlled trials. Sazawal S1, Hiremath G, Dhingra U, Malik P, Deb S, Black RE.