Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kreatiinista

Lukuaika: 2–3 min
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kreatiinista

Kaikki kreatiinista

Opi kaikki tarvittava tieto kreatiinista ja sen vaikutuksista kehoon laajassa artikkelissamme kreatiinista, kreatiinimonohydraatista, annostuksesta, sivuvaikutuksista ja paljon muusta. 

Mikä on kreatiini?

Kreatiini on elimistössä luonnostaan esiintyvä aine, joka on tärkeä roolissaan energiantuotannossa lihaksissa. Se tunnetaan erityisesti nopeiden ja räjähtävien liikkeiden yhteydessä, minkä vuoksi se on suosittua urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa. Mutta mikä kreatiini oikeastaan on ja miksi se on niin yleistä urheilussa ja kuntoilussa? Kreatiini on yhdiste, joka löytyy elimistöstä luonnollisesti, erityisesti lihaksista. Se toimii energiavarastona, joka voi nopeasti muuttua adenosintrifosfaatiksi (ATP), mikä on kehon ensisijainen energianlähde lihasten supistumiseen. Kun suoritamme nopeita ja voimakkaita liikkeitä, kuten sprinttejä tai nostoja, lihaksemme tarvitsevat paljon ATP:ta. Kreatiini auttaa tällöin nopeuttamaan ATP:n uudistumista, mikä mahdollistaa lihasten suorituksen korkeammalla tasolla lyhyissä, intensiivisissä aktiviteeteissa.

Mikä on kreatiinimonohydraatti?

Kreatiinimonohydraatti on yleisin kreatiinilisä markkinoilla. Se on vakaata ja veteen liukenevaa kreatiinimuotoa, joka imeytyy kehoon helposti. Kreatiinimonohydraatti koostuu kreatiinimolekyylistä, johon on sidottu vesimolekyyli, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös "kreatiiniksi hydratoituneena". Ainoa ero kreatiinin ja kreatiinimonohydraatin välillä on oikeastaan vesipitoisuus. Kreatiini (C4H9N3O2) ei sisällä vesimolekyylejä, kun taas kreatiinimonohydraatti sisältää yhden vesimolekyylin per ääntä (C4H9N3O2 x H2O). Kun otat kreatiinimonohydraattia ravintolisänä, lihaksissasi oleva kreatiinimäärä kasvaa, mikä voi johtaa lihasvoiman lisääntymiseen ja parempaan suorituskykyyn harjoituksen aikana. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen kreatiinimonohydraatin käyttö voi lisätä lihasmassaa ja -voimaa, parantaa palautumisaikaa harjoittelun jälkeen ja lisätä kokonaisvaltaista suorituskykyä korkeatehoisessa harjoittelussa. Lisäksi kreatiinimonohydraatti on suhteellisen edullinen ja sillä on vähän tai ei lainkaan sivuvaikutuksia oikealla annostuksella.

Kreatiinin vaikutus

Kreatiini on suosittu ravintolisä urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa sen kyvyn takia lisätä suorituskykyä. Se toimii energiavarastona nopeille ja räjähtäville liikkeille, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan aktiviteeteissa, jotka vaativat lyhytaikaista ja intensiivistä ponnistelua, kuten voimaharjoittelu ja sprintit.

Kreatiinilla on myös havaittu olevan positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan. Tutkimukset ovat liittäneet kreatiinilisän parantuneeseen kognitiiviseen suorituskykyyn, muistiin ja henkiseen keskittymiskykyyn. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä niille, jotka opiskelevat tai työskentelevät tilanteissa, joissa tarvitaan terävää ajattelua ja keskittymistä.

Mitä tulee vanhempiin ihmisiin, kreatiinilla on osoittautunut erityisen hyödylliseksi. Ikääntyminen liittyy lihasmassan ja -voiman vähenemiseen, mikä voi johtaa lisääntyneeseen kaatumisriskiin ja elämänlaadun heikkenemiseen. Kreatiinilisä on osoittautunut auttavaksi parantamaan lihasten toimintaa ja voimaa vanhemmilla aikuisilla. Se voi myös olla positiivinen vaikutus luuston terveyteen ja vähentää osteoporoosin riskiä.

Kreatiinin annostus

Yleisin kreatiinilisän annostus on ladata noin 20 grammaa päivässä jaettuna pienempiin annoksiin 5-7 päivän ajan, ja sen jälkeen ylläpitää noin 3-5 gramman annosta päivittäin pitääkseen kreatiinipitoisuudet lihaksissa. Suosittelemme kuitenkin 5 grammaa päivässä jatkuvasti lataamisen sijaan. 

Miten ja milloin ottaa kreatiinia

Kreatiinia otetaan yleensä ravintolisänä jauhemuodossa sekoitettuna veteen tai mehuun. On parasta ottaa kreatiini aterian yhteydessä tai heti harjoituksen jälkeen maksimoidaksesi imeytymisen. Jos lataat kreatiinia, jaa annokset päivän aikana parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi.

Kreatiinin sivuvaikutukset

Yleisiä kreatiinin sivuvaikutuksia ovat lievät ja ohimenevät mahaongelmat. On tärkeää juoda riittävästi vettä kreatiinia käytettäessä välttääksesi nestehukan ja pitääksesi lihakset hyvin hydratoituna.

Kreatiinin edut ja haitat

Kreatiinilisän edut sisältävät lihasmassan ja -voiman lisääntymisen, paremman suorituskyvyn intensiivisten harjoitusten aikana ja nopeamman palautumisajan. Toisaalta haittoja voivat olla aiemmin mainitut mahdolliset sivuvaikutukset ja lisääntynyt paino nesteenpidätyksen takia. On tärkeää punnita kreatiinin edut ja haitat sekä konsultoida asiantuntijaa ennen kreatiinin käytön aloittamista.

Paras kreatiini

Löytämämme hienoin, puhtain ja biologisesti hyödynnettävin kreatiini markkinoilla on Creatine Monohydrate Pure 100 % Creavitalis®. 

Kirjailija