MSM – kauneuttamme edistävä rikki

Lukuaika: 5–6 min
MSM – kauneuttamme edistävä rikki

MSM

Rikki on tärkeä kemiallinen perusaine, mutta siitä huolimatta se on pysynyt jonkinlaisena tuntemattomana ravitsemuksen maailmassa. Uudet tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että rikki on tärkeämpää kuin olemme ehkä ajatelleet.

Aiemmin oli yleistä, että ihmiset matkustivat kylpylöihin ja kylpivät rikkirikkaissa lähteissä lievittääkseen nivelvaivoja. Useita tutkimuksia on tehty nähdäkseen, mitä tapahtuu nivelvaivoista kärsiville ihmisille, jotka saavat hoitoa kylpylöissä savihoidoilla ja/tai kylvyllä Kuolleenmeren rikkivedessä. Tulokset viittaavat siihen, että erityisesti kylvyillä on myönteinen vaikutus.

MSM on rikki

Mielenkiintoista on myös se, että monet paikat, joissa väestö elää poikkeuksellisen pitkään - niin kutsutut siniset vyöhykkeet kuten Costa Rica, Ikaria, Okinawa ja Sardinia - koostuvat usein vulkaanisesta maaperästä, joka on runsas muun muassa rikkiä. Metyylisulfonyylimetaani (MSM) on erittäin rikkiä sisältävä aine, jossa on 35 % orgaanista rikkiä.

Svavel och MSM hyväksi

Kaikki solut sisältävät rikkiä, sekä eläimissä että kasveissa. Ihmiskehossa rikki on yleisin mineraali kalsiumin ja fosforin jälkeen. Meillä on erityisen paljon rikkiä kudoksissa kuten luusto, rusto, nivelet, hiukset, iho ja kynnet, sekä myeliinissä, joka toimii suojaavana kerroksena hermosolujemme ympärillä. Rikki rakentaa kehon rakenteet.

Rikkiä tarvitaan myös terveiden ja joustavien soluseinien muodostamiseen, jotta erilaiset nesteet voivat liikkua solujen sisään ja ulos. Tämä tarkoittaa, että rikki auttaa myös ylläpitämään kehon happo-emästasapainoa. Jos tämä nestekuljetus ei toimi kunnolla, voi aiheutua tulehdusta ja kipua, ja suurempi riski tietyille neurodegeneratiivisille sairauksille.

Jo 1930-luvulla tutkijat pystyivät osoittamaan, että nivelvaivoista kärsivillä ihmisillä oli rikkiä puutetta ja he paranivat, kun mineraalia lisättiin. Lisäksi nivelten ja ruston rakentavan vaikutuksen lisäksi on nykyään ymmärretty, että rikki estää erilaisia entsyymejä hajottamasta näitä materiaaleja kehossa. Yksinkertaisesti sanottuna keholla ei olisi mitään rakennetta, jos sillä ei olisi rikkiä, vaan se olisi vain muotoutumaton massa.

MSM hyväksi detoksifikaatiossa

Toinen tehtävä rikillä on osallistua elimistön detoksifikaatioprosessiin. Mineraalia tarvitaan muun muassa sappituotantoon maksassa ja antioksidanttien alfalipoiinihapon ja glutationin valmistamiseen. Nämä aineet hajottavat monia erilaisia myrkkyjä, lääkkeitä, steroidihormoneja ja muita yhdisteitä elimistössä.

Rikki sisältyy myös useisiin rikkiä sisältäviin aineisiin, erityisesti aminohappoihin metioniini, kysteiini ja kystiini, mutta myös B-vitamiineihin tiamiini, pantoteenihappo ja biotiini, sekä hormoniin insuliini. Tämä tarkoittaa, että meidän on saatava riittävästi rikkiä, jotta keho voi sekä käsitellä rasvaa, hiilihydraatteja ja glukoosia (mikä B-vitamiineihin kuuluu), että valmistaa riittävästi insuliinia - mikä on tietysti erityisen tärkeää diabeetikoille.

Eikä siinä vielä kaikki. Erilaiset rikkiä sisältävät metabolitit, mukaan lukien antioksidantti glutation, vuorovaikuttavat monien muiden elimistössä tärkeiden yhdisteiden kanssa, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahapot, seleeni, sinkki, kupari ja magnesium, sekä C- ja E-vitamiini ja muut antioksidantit. Tutkijoiden Marcel Nimni, Bo Han ja Fabiola Cordoba, jotka ovat kirjoittaneet artikkelin ”Are we getting enough sulfur in our diet”, mukaan näyttää siltä, että glutation ja muut rikkiä sisältävät metabolitit pelaavat ratkaisevaa roolia niissä mekanismeissa, joissa edellä mainitut ravintoaineet toimivat.

Rikki ja MSM ruoassa

Jotta saisimme tarpeeksi rikkiä, meidän on syötävä ruokaa, joka sisältää rikkiä sisältäviä aminohappoja, kuten metioniinia ja kysteiiniä. Keho voi valmistaa itse muut rikkipitoiset aminohapot - kystiini, glutation ja tauriini. Tällainen ruoka sisältää muun muassa luomumunan keltuaista sekä ruoholla kasvatettujen eläinten lihaa, äyriäisiä ja villinä pyydettyä kalaa.

Lisäksi on monia kasveja, jotka ovat hyviä ottamaan rikkiä maasta ja siirtämään sen meille erilaisten orgaanisten rikkimolekyylien kautta. Esimerkkejä ovat kaalikasvit kuten punakaali, parsakaali ja bok choy, sipulikasvit kuten valkosipuli, punasipuli ja purjo, sekä varsiselleri, fenkoli ja parsakaali. Myös saksanpähkinät, mantelit ja seesaminsiemenet kuuluvat joukkoon, samoin kuin kookospähkinät, oliivit, banaanit ja ananakset sekä kaikenlaiset palkokasvit (liota ja keitä aina palkokasveja, jos haluat syödä niitä). Ongelmana näiden kasvien kanssa on, että ne sisältävät usein paljon antiravinteita.

Valitettavasti rikki on tullut puutteelliseksi useilla alueilla maailmassa maaperän laimenemisen vuoksi. Nykyaikainen, korkeatuottoinen intensiiviviljely tuo suuria määriä keinotekoista lannoitetta, joka sisältää kolmea ainetta: typpi, fosfori ja kalium. Tämä tarkoittaa, että muut kivennäisaineet jäävät kilpailun ulkopuolelle, mukaan lukien rikki.

Huomaa, että rikkiä sisältävät aminohapot metioniini ja kysteiini eivät varastoidu suuressa määrin kehoon, lukuun ottamatta pelkistynyttä glutationia (GSH) maksassa. Suurin osa ylimäärästä hapettuu sulfaatiksi ja poistuu virtsan mukana. Siksi olemme riippuvaisia jatkuvasta rikin saannista ruoan kautta. Koska glutation on välttämätön elimistön detoksifikaatioprosesseille ja puolustukselle hapetusstressiä vastaan, nivelet ja rustot kärsivät, jos kehossa on rikkiä puutetta. Nivelet eivät ole yhtä tärkeitä selviytymisellemme kuin aivot ja maksa. Tällöin rikkirikkaat ravintolisät, kuten MSM ja glukosamiinisulfaatti, voivat olla hyödyksi.

Rikkidioksidi, sulfiitit ja MSM

MSM sisältää orgaanisen muodon rikkiä eikä sitä tule sekoittaa epäorgaanisiin rikkiyhdisteisiin, jotka syntyvät rikin palamisen yhteydessä. Tällaisia yhdisteitä ovat muun muassa rikkidioksidi ja erilaiset sulfiitit, joita usein käytetään elintarvikkeiden säilöntäaineina ja jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Onko MSM turvallista?

MSM on hyvin testattu aine ja se on osoittautunut täysin turvalliseksi myös suurina annoksina. MSM on tehokasta annoksilla välillä noin 1,5 grammaa ja 6 grammaa. Suositus on aloittaa noin 500 milligrammasta ja lisätä annosta vähitellen muutaman viikon aikana. Koska MSM lisää glutationin määrää kehossa, elimistön kyky detoksifioida todennäköisesti paranee. Tämä voisi mahdollisesti aiheuttaa niin kutsuttuja detoksifikaatio-oireita, kuten ihottumaa, jos aloitetaan liian suurella annoksella. Suurten MSM-annosten saaminen ruoasta on vaikeaa. Jopa kasvisruokavaliolla saadaan vain noin 5 milligrammaa MSM:ää päivässä.

Hyvän MSM-tuotteen löytämiseksi kannattaa tarkastella sen valmistustapaa. Parasta on, jos se on valmistettu tislauksen avulla, koska mahdolliset epäpuhtaudet, kuten raskasmetallit, poistuvat prosessin aikana. Kristallisaatiolla tapahtuva valmistus on kuitenkin vähemmän kustannustehokasta ja tuottaa edullisemman lopputuotteen. Greatlife.se:n myymä MSM on valmistettu tislauksella, ja lisäksi se on valmistettu maailman ainoassa laitoksessa, joka pystyy estämään ristisaastumisen (esimerkiksi raskasmetallit), joka voi tapahtua, jos muita rikkiä sisältäviä tuotteita valmistetaan samassa paikassa.

Kuinka MSM voi auttaa?

Useimmat käyttävät MSM:ää saadakseen paremman ihon, hiukset ja kynnet, sekä vähentääkseen tulehduksia, nivelkipua ja nivelrikkoa. On myös monia, jotka käyttävät MSM:ää myrkytyksen vähentämiseen ja niin kutsutun vuotavan suolen vähentämiseen. On myös niitä, jotka käyttävät MSM:ää koivupollenallergian hoitoon.

Lähteet ja tieteelliset viitteet

Sukenik S1. Isr J Med Sci. 1996 Jul;32 Suppl:S16-9.

Ben D. Senturia. J Bone Joint Surg Am, 1934 Jan; 16 (1): 119 -125.

M. X. Sullivan, W. C. Hess. J Bone Joint Surg Am, 1934 Jan; 16 (1): 185 -188.

Vignon E1, Mazières B, Richard M, Annefeld M. In vitro evaluation of a chondro-protector]. [Article in French]. Rev Rhum Mal Osteoartic. 1990 Oct 30;57(9 ( Pt 2)):15S-18S.

Nimni ME1, Han B, Cordoba F. Are we getting enough sulfur in our diet? Nutr Metab (Lond). 2007 Nov 6;4:24.

The Sulphur Institute [Internet: https://www.sulphurinstitute.org/pub/a03c65e4-a45a-9e08-38d6-c11894ec8992]

Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Osteoarthritis Cartilage. 2006 Mar;14(3):286-94.

Usha PR, Naidu MU. Clin Drug Investig. 2004;24(6):353-63.

Nakhostin-Roohi B1, Barmaki S, Khoshkhahesh F, Bohlooli S. J Pharm Pharmacol. 2011 Oct;63(10):1290-4.

Barmaki S, Bohlooli S, Khoshkhahesh F, Nakhostin-Roohi B. J Sports Med Phys Fitness. 2012 Apr;52(2):170-4.

Nakhostin-Roohi B, Niknam Z, Vaezi N, Mohammadi S, Bohlooli S. Iran J Pharm Res. 2013 Fall;12(4):845-53.

Karabay AZ, Koc A, Ozkan T, Hekmatshoar Y, Sunguroglu A, Aktan F, Buyukbingol Z. Int J Mol Sci. 2016 Jul 15;17(7).

Kang DY, Darvin P, Yoo YB, Joung YH, Sp N1, Byun HJ, Yang YM1. Int J Oncol. 2016 Feb;48(2):836-42. doi: 10.3892/ijo.2015.3277.

S P N, Darvin P, Yoo YB, Joung YH, Kang DY, Kim DN et al. BMC Can. 2015 Jun 19;15:474. doi: 10.1186/s12885-015-1445-0.

Caron JM. PLoS One. 2015 Nov 4;10(11):e0141565.

Kamel R, El Morsy EM. Arch Pharm Res. 2013 Sep;36(9):1140-8.

Kim JH, Shin HJ, Ha HL, Park YH, Kwon TH, Jung MR et al. World J Hepatol. 2014 Feb 27;6(2):98-106. doi: 10.4254/wjh.v6.i2.98.

Kirjailija