Opi jodin merkityksestä terveydelle ja miksi se on niin tärkeää

Lukuaika: 1–2 min
Opi jodin merkityksestä terveydelle ja miksi se on niin tärkeää

Jodi on välttämätön hivenaine, jolla on keskeinen rooli ihmiskehon toimintojen ylläpitämisessä, erityisesti kilpirauhasen osalta, kuten Zimmerman ym. (2009) on todennut. Heidän kattava katsauksensa korostaa jodin merkitystä eri terveysnäkökulmissa.

Kilpirauhashormonien tuotanto

Zimmerman ym. (2009) korostavat, että jodi on avainkomponentti kilpirauhashormonien T3 ja T4 synteesissä, jotka säätelevät aineenvaihduntaa, kasvua ja kehitystä. Riittämättömät joditasot voivat johtaa hormonaalisiin epätasapainoihin ja niihin liittyviin terveysongelmiin.

Normaali kilpirauhasen toiminta

Lisäksi jodin puute voi aiheuttaa struuman, kuten Pearce (2008) on korostanut. Kilpirauhasen liikakasvu on kompensoiva mekanismi riittämättömien joditasojen vuoksi. Riittävä jodin saanti on välttämätöntä kilpirauhasen asianmukaisen toiminnan ylläpitämiseksi ja struumariskin vähentämiseksi.

Kognitiivinen kehitys

Kognitiivisen kehityksen osalta Hynes ym. (2013) korostavat jodin kriittistä roolia aivojen kehityksessä, erityisesti raskauden aikana ja varhaislapsuudessa. Riittävä jodin saanti raskaana olevilla naisilla on olennaista sikiön normaalin kognitiivisen kehityksen kannalta. Riittämättömät joditasot voivat aiheuttaa henkistä heikentymistä ja peruuttamattomia älyllisiä vammoja, kuten kretinismiä.

Aineenvaihdunnan sääntely

Aineenvaihdunnan säätelyn osalta jodiin riippuvaiset kilpirauhashormonit, kuten Zimmerman ym. (2009) on kuvannut, ovat merkittävässä roolissa. Ne vaikuttavat aineenvaihduntaan, energianmuunnokseen ja eri elinjärjestelmien toimintaan. Oikean jodin tason ylläpitäminen on olennaista terveen aineenvaihdunnan ja aineenvaihduntasairauksien ehkäisyn kannalta.

Lisääntymisterveys

Patrick (2008) korostaa riittävän jodin tason tärkeyttä lisääntymisterveydelle molemmilla sukupuolilla. Jodin puute voi johtaa hormonaalisiin epätasapainoihin, kuukautishäiriöihin, hedelmättömyysongelmiin ja komplikaatioihin raskauden aikana, kuten keskenmenoon, kuolleena syntyneisiin lapsiin ja synnynnäisiin epämuodostumiin.

Antioksidanttiset ominaisuudet

Lisäksi jodi osoittaa antioksidanttisia ominaisuuksia, kuten Venditti ja Di Meo (2006) selventävät. Sen antioksidanttivaikutukset auttavat suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä ja vapaiden radikaalien aiheuttamalta vauriolta. Tämä edistää kudosten eheyden ylläpitämistä, kokonaisvaltaista terveyttä ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Zimmerman ym. (2009) ja muut tutkijat ovat korostaneet jodin keskeistä roolia ihmisten terveydelle. Jodin merkitystä ei voida sivuuttaa, olipa kyseessä kilpirauhashormonien tuotanto ja normaali kilpirauhasen toiminta, kognitiivinen kehitys, aineenvaihdunnan säätely, lisääntymisterveys tai antioksidanttiset ominaisuudet.

Kirjailija

Kirjalähteet

Näytä lähdeviitteet

Patrick, L. (2008). Iodine: deficiency and therapeutic considerations. Alternative Medicine Review, 13(2), 116-27.
Pearce, E. N. (2008). Iodine in pregnancy: is salt iodization enough? The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 93(7), 2466-8.
Venditti, P., & Di Meo, S. (2006). Thyroid hormone-induced oxidative stress. Cellular and Molecular Life Sciences, 63(4), 414-34.
Hynes, K. L., Otahal, P., Hay, I., & Burgess, J. R. (2013). Mild iodine deficiency during pregnancy is associated with reduced educational outcomes in the offspring: 9-year follow-up of the gestational iodine cohort. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 98(5), 1954-62.
Zimmerman, M. B., Köhrle, J., & Boelaert, K. (2009). Iodine deficiency. Endocrine Reviews, 30(4), 376-408.