Virtsatieinfektio, antibiootit, terveys ja itsehoito

Lukuaika: 2-3 min
Virtsatieinfektio, antibiootit, terveys ja itsehoito

Virtsatietulehdus on yleinen ongelma, joka koskettaa noin 50 prosenttia kaikista naisista jossain vaiheessa elämää. Koska naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, sairastuvat naiset miehiä useammin. Onneksi itsehoidolla voidaan vaikuttaa paljon. 

Pitäisikö minun ottaa antibiootteja virtsatietulehdukseen 

Virtsatietulehdus on yleinen ongelma, joka koskettaa noin 50 prosenttia kaikista naisista jossain vaiheessa elämää. Koska naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, sairastuvat naiset miehiä useammin. Virtsateissä voi olla useita erilaisia ​​bakteeri-infektioita, ja näitä kaikkia kutsutaan virtsatietulehduksiksi. Vaikeusaste eroaa kuitenkin pienistä ja ongelmattomista virtsatietulehduksista muuten terveellä naisella, jolla ei ole muita virtsatieongelmia, monimutkaisempiin, pitkittyneisiin ja toistuviin ongelmiin, joilla on vaikutuksia myös munuaisiin. Miesten virtsatietulehdukset ovat lähes aina monimutkaisia, koska tulehdus vaikuttaa myös eturauhaseen. Virtsatiet koostuvat virtsaputkesta, virtsarakosta, virtsajohtimista ja munuaisista. 

Escherichia coli (E. coli) 

Selvä enemmistö kaikista virtsatietulehduksista sekä eläimillä että ihmisillä johtuu Escherichia coli -bakteerista (E.coli). Ei kuitenkaan samasta E.coli-kannasta, joka aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia. E.colia esiintyy luonnollisesti suolistossa, mutta sitä ei pitäisi esiintyä suuressa määrin virtsaputkessa. Toinen virtsatietulehduksia aiheuttavista bakteereista on Staphylococcus saprophyticus. Suolistossa olevat bakteerit voivat päästä virtsaputkeen, mikä voi aiheuttaa virtsatietulehduksen. Jos bakteerit kulkeutuvat suolesta emättimeen, ja niillä on mahdollisuus lisääntyä ja kolonisoida mikroflooraa, on olemassa virtsatietulehduksen riski. Bakteerien määrä, niiden voimakkuus, virtsateiden rakenteelliset tekijät ja immuunijärjestelmän tila ovat parametreja, jotka määräävät, kuinka vakava virtsatieinfektiosta muodostuu. 

Antibiootit ja virtsatietulehdukset 

Kuulimme naisesta, jolla oli ollut krooninen virtsatietulehdus vuodesta 2004 ja, joka oli syönyt 15 antibioottikuuria 12 kuukauden aikana. Vaikeassa munuaisiin vaikuttavassa virtsatietulehduksessa tarvitaan antibiootteja, mutta lievissä virtsatietulehduksissa toistuva antibioottien käyttö on ongelmallista, koska se voi johtaa vakavaan suolistoflooran epätasapainoon, mikä puolestaan ​​voi johtaa moniin muihin vakaviin ongelmiin, jopa heikentyneeseen immuunijärjestelmään. Tämä puolestaan ​​voi johtaa siihen, että virtsatietulehduksesta ei koskaan pääse eroon. Lisäksi antibiootit voivat vaikuttaa haitallisesti emättimen bakteeritasapainoon. Krooninen antibioottien käyttö ei ole oikea tapa päästä eroon virtsatietulehduksesta. Tämä johtaa noidankehään, jossa virtsatietulehduksia aiheuttavien bakteerien antibioottiresistenssi lisääntyy. 

Joillain ihmisillä on tunne siitä, että heillä on virtsatietulehdus enemmän tai vähemmän koko ajan. Toisiaan seuraavat krooniset virtsatietulehdukset voivat olla selvä merkki siitä, että jotain on vialla elimistön kyvyssä hoitaa ja neutraloida bakteeri-infektioita. Virtsatietulehdus voi olla uskomattoman epämukava ja onkin ymmärrettävää, jos sairastavana ajattelet mitä tahansa keinoa päästäksesi eroon infektiosta. Voi kuitenkin olla viisasta harkita tilannetta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Koululääketieteessä virtsatietulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla. Kuten sanottu, antibioottien ongelmana on lisääntynyt antibioottiresistenssin riski ja lisäksi kasvanut riski suoliston ja emättimen bakteerikannan epätasapainoon. Tämä voi puolestaan johtaa moniin ongelmiin, kuten sieni-infektioihin, mutta myös toistuviin virtsatietulehduksiin. Jos bakteerit pääsevät munuaisiin, ne voivat aiheuttaa munuaisaltaantulehduksen, mikä ei ole hyvä. Tilasta voi tulla hengenvaarallinen, jos nämä bakteerit pääsevät verenkiertoon. Tällaisessa tapauksessa antibiootit ovat tietysti paikallaan. 

Vinkkejä virtsatieinfektiosta eroon pääsemiseksi 

Miten virtsatietulehduksesta voisi päästä eroon luonnollisesti tuhoamatta hyvää bakteerikantaa ja ennen kaikkea siten, että virtsatietulehdus ei uusiudu? 

 1. Virtsaa aina tarvittaessa. Toisin sanoen, älä pidättele. 
 2. Juo tarpeeksi vettä päivän aikana. 
 3. Älä ota antibiootteja ensimmäisenä hoitokeinona, koska se voi tuhota hyviä bakteereja, mikä puolestaan ​​voi johtaa myöhempään sieni-infektioon vatsassa ja vakavaan bakteeriepätasapainoon sekä suolistossa että emättimessä. Vakavamman virtsatietulehduksen sattuessa kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Vinkkimme eivät korvaa perinteistä terveydenhuoltoa. 
 4. Älä juo karpalomehua, koska se sisältää liian usein lisättyä sokeria, mikä voi pahentaa yhtä virtsatietulehduksen perimmäisistä syistä, eli heikentynyttä immuunijärjestelmää. Lisäksi karpalomehun vaikuttavaa ainetta ei normaalisti löydy riittävästi tavallisesta karpalomehusta, joten vaikka joisit täysin makeuttamatonta karpalomehua, on epätodennäköistä, että pääset eroon käynnissä olevasta virtsatietulehduksesta. 
 5. Lopeta välittömästi sokerien, virvoitusjuomien, makeisten, leivonnaisten, vehnän kaikkien eri muotojen (myös speltin, bulgurin, couscousin, pastan ja leivän) nauttiminen. Tämä koskee myös ruista, ohraa, papuja (mukaan lukien fermentoimattomat soijapavut, soijamaito ja tofu), pikaruokaa, maissia, keinotekoisia makeutusaineita ja agavea sisältäviä raakaruokaleivonnaisia. Sillä voi olla suuri ero pitkällä aikavälillä. 
 6. Aloita joka aamu suurella lasillisella vettä, johon puristat puolikkaan luomusitruunan mehun ja pienen ripauksen kelttisuolaa. 
 7. Ravintolisä 
  1. Kaikkein tärkein lisäravinne on D-Mannose. Se on aktiivinen ainesosa karpalomehussa (myös mm. marjoissa, persikoissa ja omenoissa). D-Mannos auttaa parantamaan noin 90 prosenttia kaikista virtsatietulehduksista yhdessä tai kahdessa päivässä tohtori Mercolan mukaan, ellei virtsatietulehdus johdu E.colista. D-Mannos on monosakkaridi, joka ei aiheuta fruktoosin aiheuttamia maksaongelmia. Se on 10-50 kertaa tehokkaampi virtsatieinfektioiden hoidossa kuin karpalo. Elimistö imee D-Mannosia paljon hitaammin kuin glukoosia ja hyvin pieniä määriä metaboloituu, joten vaikutus verensokeriin on pieni. Suurin osa D-mannoista suodatetaan munuaisten kautta ja se kulkeutuu virtsarakon kautta ja virtsateiden läpi pois elimistöstä. D-Mannos edistää virtsateiden tervettä bakteerikantaa ja estää E.Colin kiinnittymistä. E.Colin soluseinissä on pieniä lisäkkeitä, joita kutsutaan fimbrioiksi jotka mahdollistavat E. Coli -bakteerin kiinnittymisen virtsarakon soluseiniin. Kiinnike muodostuu aminohappojen ja sokereiden kompleksista eli glykoproteiinista, joka tekee niistä tarttuvia. Tämä tarkoittaa, että bakteerit eivät valitettavasti huuhtoudu erityisen helposti pois. D-Mannos sitoutuu fimbriaan, jotta bakteerit huuhtoutuvat pois. D-mannoosi ei vaikuta virtsateiden hyödyllisiin bakteereihin, mikä on virtsateiden ja virtsarakon hyvän terveyden edellytys. Tohtori Joseph Mercola kirjoittaa, että rotilla, joiden virtsaputkiin ruiskutettiin E.colia, ja jotka saivat D-mannoosia, oli huomattavasti vähemmän E.coli -bakteeria virtsassa verrattuna rottiin, jotka eivät saaneet D-mannoosia. Hän kirjoittaa lisäksi, että E. coli -tartunnan saaneet rotat, jotka saivat D-mannoosin kaltaista ainetta, osoittivat virtsateihin kiinnittyneiden bakteerien vähenemistä 90 prosentilla. Suosittelemme kahta kapselia päivässä ruoan kanssa tai ilman. Vakavissa tapauksissa voit kaksinkertaistaa annoksen yhdeksi tai kahdeksi päiväksi. 
  2. Lisää korkealaatuisten ja monia kantoja sisältävien probioottien saantia. Flora Plus+ on paras probiootti, johon olemme törmänneet. 
  3. Ota myös luontaistuotelaatuista monivitamiinia, kuten One Daily
  4. Ota tällainen C-vitamiinitabletti aamiaiseksi. C-vitamiini edistää muun muassa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. 
  5. Oliivilehtiuutteen on in vitro -tutkimuksissa osoitettu torjuvan useita haitallisia bakteereja, mukaan lukien E. Coli. Ota yksi kapseli jokaisen aterian jälkeen, yhteensä kolme kapselia päivässä kolmella eri kerralla. 

Virtsatieinfektio riippuu useista tekijöistä, ja kuten useimpien terveysongelmien kanssa, sinun on hoidettava useita niistä samanaikaisesti. Yllä mainitut asiat, erityisesti D-Mannose on kuitenkin erittäin hyvänä apuna yrittäessäsi päästä virtsatietulehduksesta lopullisesti eroon. 

Huomaa, että kystiitti on virtsarakon tulehdus, eikä se välttämättä johdu bakteereista. Jos sinulla on kuumetta, alaselän tai vatsan kipua, se voi johtua lantion tulehdussairaudesta, mikä tarkoittaa, että bakteerit ovat siirtyneet munuaisiin. Jos epäilet munuaisaltaantulehdusta, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Jos sinulla on munuaisaltaantulehdus, sinulle määrätään antibiootteja ja sinun tulee myös ottaa ne. Ota tässä tapauksessa myös probiootteja kuusi tuntia antibioottien ottamisen jälkeen tai ennen niiden ottamista, mutta on parasta varmistaa, ettei se koskaan mene niin pitkälle. 

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme osoitteessa [email protected] saadaksesi ilmaisia ruokavalioneuvoja sekä muita ilmaisia itsehoitoneuvoja ja terveyskäytäntöjä erityyppisiin terveysongelmiin. Itsehoito-ohjeitamme ei tule käyttää minkään sairauden diagnosointiin, hoitoon tai parantamiseen. Itsehoito-ohjeemme ovat neuvoja ja vinkkejä itsehoitoon, jotka eivät korvaa tavanomaista lääketieteellistä hoitoa. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä.

Kirjailija

Kirjalähteet

Näytä lähdeviitteet

Sihra N, Goodman A, Zakri R, Sahai A, Malde S. Nonantibiotic prevention and management of recurrent urinary tract infection. Nat Rev Urol. 2018 Oct 25.

Armelle J. Recurrent cystisis: No medicine preventive means. Prog Urol. 2017 Nov;27(14):823-830.

Schaeffer AJ, Chmiel JS, Duncan JL, Falkowski WS. Mannose-sensitive adherence of Escherichia coli to epithelial cells from women with recurrent urinary tract infections. J Urol. 1984 May;131(5):906-10.

Läkemedelsbehandling av urinvägsinfektioner i öppenvård – bakgrundsdokumentation